Biobased isoleren

Door  Building Balance zijn wij ons gaan verdiepen in milieuvriendelijke materialen voor de isolatie van onze woningen. Materiaal waar je aan kan denken is bijvoorbeeld tarwestro. Tarwestro is het stro wat overblijft na de oogst van graan. Normaal is dat voor een boer een overblijfsel waar niets mee gedaan wordt, maar nu een hele belangrijke bestemming krijgt: als isolatiemateriaal! Het gebruik van natuurlijke materialen voor isolatie noemen we ook wel biobased isoleren.  

Het stro wordt rechtstreeks van het land gehaald en zo houden we de weg van land naar pand heel kort. Ook heel duurzaam. 

Biobased isoleren 
In mei 2024 zijn de eerste huurwoningen van Area biobased geïsoleerd. Bij de woningen is het oude isolatiemateriaal verwijderd en wordt er tussen het dak en luchtdicht doek, kleine stukjes tarwestro ingeblazen. Door luchtdruk wordt het materiaal dicht op elkaar geperst. Hierna heeft het een goede isolerende werking. Biobased isolatie met stro kan de warmte goed vasthouden in de winter en er juist voor zorgen dat de warmte buitengehouden wordt in de zomer. Hierdoor neemt de behoefte aan verwarming en koeling af. Zo kan je energie besparen!

Bekijk hier het filmpje wat we hierover hebben gemaakt: