Syn.ikia

Wat is Syn.ikia?
Syn.ikia is een samenwerking met 13 Europese partners die zich richten op het vergroten van het aantal duurzame wijken met 100% + groene energie in verschillende situaties, klimaten en markten. Om de functionaliteit van het concept van deze plus-energie-projecten te laten zien aan de rest van Europa worden er 4 duurzame plus-energie-wijken ontwikkeld. Maatschappelijk Mooi in Uden is er een van, naast die in Noorwegen, Spanje en Oostenrijk.

Duurzame wijk
Een Plus Energie Gebouw levert minstens zoveel groene energie op als dat het één jaar uit de bron haalt. Deze bron energie verwijst naar de primaire energie die wordt opgewekt en geleverd aan het gebouw. In een Duurzame Plus Energie Wijk, wordt de geografische grens uitgebreid tot het gehele gebied van de wijk en omvat lokale opslag (om de energie op te slaan) en energievoorziening units. Gebruikers, gebouwen en technische systemen zijn met elkaar verbonden via de digitale cloud van de wijk.

Voorbeeld Syn.ikia Maatschappelijk Mooi
In het complex ’t Houdthof aan de Loopkantstraat in Uden wonen de bewoners op een bijzondere manier samen. Zij wonen daar volgens het concept Maatschappelijk Mooi. Een samenwerkingsinitiatief van Area, Hendriks Coppelmans, Gemeente Maashorst, Laverhof en Labyrint Zorg & Werk. Bijzonder in dit project is de duurzaamheid. Met dit project nemen we deel aan de samenwerking Syn.ikia.