Energielabel

In Nederland moeten woningen een Energielabel hebben. Zo’n label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van woningen. Het helpt om de huidige staat van een woning op het gebied van energieverbruik te beoordelen. Dit maakt het makkelijker om te bepalen welke woning eerst gerenoveerd moet worden om ze energiezuiniger te maken. 
 
Er verandert niks voor de bewoner 
Het Energielabel kost huurders van Area geen geld. Het label speelt alleen een rol bij het bepalen van de maximale huurprijs. Huur je nu een woning van ons, blijf je daarin wonen én krijg je een nieuw Energielabel? Dan verandert je huur niet. Het enige dat we vragen, is of je de inspecteurs van Atriensis en Toevast ongeveer een uurtje in je woning wilt toelaten.” Zij moeten namelijk zien hoe de isolatie van je woning is en welke verwarmingsinstallatie aanwezig is. Ook al hebben ze de informatie hierover al van Area, zij moeten het controleren. Hierover ontvangen je, als huurder, vooraf een brief. 
 
Nieuwsgierig naar het Energielabel van je woning? 
Je kunt het label opzoeken op energielabel.nl. Ook kun je het inzien en downloaden via MijnOverheid. Je doet dit door met DigiD in te loggen op MijnOverheid. Het rapport staat onder het kopje 'Wonen', bij de tegel ‘energielabel’. 

Veel gevraagd over Energielabel

Wat is het Energielabel?

Algemeen

Het Energielabel geeft de energiezuinigheid van je woning met letters weer en is geldig voor 10 jaar. Met Energielabel A++++ heb je een heel zuinige (nieuwbouw)woning. Staat er E, F of G op? Dan is er actie nodig om de woning versneld energiezuinig te maken.
Hierover zijn in Nederland afspraken gemaakt met alle woningcorporaties: alle woningen met een E,F of G-label moeten voor 2029 verduurzaamd zijn. Alleen bij sloopwoningen, woningen die we gaan verkopen en monumenten geldt die afspraak niet.

Wie bepaalt het energielabel van mijn woning?

Algemeen

De energielabels van onze woningen worden vastgesteld door externe adviesbureaus.
Voor Area zijn dit Atriensis en Toevast. Zij hebben energieadviseurs in dienst die zijn opgeleid en gecertificeerd om energielabels op te nemen. Het energielabel is 10 jaar geldig, ongeacht of de woning in de tussentijd verbeterd wordt. En ongeacht of de methodiek van het vaststellen in de tussentijd verandert. 
De inspecteurs zullen zich altijd legitimeren. Zowel met de bedrijfspas als met een geldig legitimatiebewijs. 

Wat houdt zo'n opname in? 
Een opname duurt ongeveer één uur. Daarvoor gaan ze binnen en buiten aan de slag. Ze checken dan de isolatie van de woning en het type glas in de kozijnen. Ook kijken ze welke installaties er hangen en of er zonnepanelen op het dak liggen. Al die gegevens, samen met de foto’s die gemaakt worden, bepaalt onafhankelijk welk Energielabel bij de woning hoort.” 

Ik wil het energielabel (en dus het energieverbruik) van mijn woning verbeteren. Hoe kan ik dit doen?

Algemeen

Dit doen wij voor jou. Bijvoorbeeld met groot onderhoud. We verbeteren het energielabel door energiebesparende aanpassingen te doen in de woning. We kiezen vooral voor isoleren en ventileren omdat deze maatregelen het grootste effect hebben op het energieverbruik.  
 
Wanneer is mijn woning aan de beurt? 
In een plan voor meerdere jaren leggen wij vast waar en wanneer we groot onderhoud uitvoeren. Zodra jouw woning aan de beurt is, krijg je een persoonlijk bericht over de werkzaamheden. 
 
Wat kun je zelf doen? 
Je kunt zelf energie besparen door aan de slag te gaan met de tips van Tante Tip. Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat maar alle kleine beetjes helpen je verbruik te verlagen.  

Klopt mijn energielabel wel?

Algemeen

Misschien vraag je je af of dat je Energielabel wel klopt. Dit komt bijvoorbeeld voor als je een label A of B krijgt, terwijl het af en toe behoorlijk tocht in huis. Stel, het tocht rondom een kozijn. Maar ín dat kozijn zit wel HR++-glas. Dan scoort je woning toch hoog op de Energielabel-ladder. Dit is in Nederland zo geregeld. Tocht is iets bouwkundigs. En bouwkundige gebreken tellen niet mee voor het Energielabel. 

Is er een minimale eis voor energiezuinigheid waar woningen aan horen te voldoen?

Algemeen

Alleen voor nieuwbouwwoningen is er een eis. Deze moeten voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Daarin staan bijvoorbeeld eisen over de energiezuinigheid, isolatie en ventilatie van woningen. Voor bestaande woningen bestaan geen eisen. Ons eigen uitgangspunt is dat onze woningen betaalbaar en comfortabel moeten zijn en blijven. 
Landelijk is afgesproken dat er na 1 januari 2029 geen woningen meer mogen zijn met een energielabel E tot en met F, tenzij het een monument, verkoopwoning of sloopwoning is. 

Waar wordt het energielabel voor gebruikt?

Algemeen

Wanneer een woning wisselt van huurder, zijn wij verplicht een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. 
 
Het energielabel biedt ons informatie waarmee we plannen kunnen maken voor het onderhoud van onze woningen. Daarnaast speelt het label een rol in de maximale huurprijs die we voor jouw woning mogen vragen.