Energielevering en -leverancier

Veel gevraagd over Energielevering en -leverancier

Waarom zonne-energie en hoe werkt het?

Algemeen

De zon is een gratis energiebron. Door het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wordt er elektriciteit opgewekt. Die elektriciteit kan gebruikt worden voor jouw woning. 

Hoe werkt het?
Wanneer je zonnepanelen op het dak hebt, wordt elektriciteit opgewekt in zogenaamde ‘gelijkstroom.’ In woningen gebruiken wij wisselstroom. Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt door een omvormer. Zo verlaag je de kosten van jouw elektriciteitsrekening en draag je bij aan het milieu door verlaging van de CO2 uitstoot.
De omvormer wordt zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst, liefst op zolder. Je gebruikt de opgewekte  stroom zelf of je levert deze terug aan het elektriciteitsnet. Zo heb je op een zonnige dag waarop  je thuis bent, de opgewekte zonne-energie direct gebruikt. Je hoeft dan geen elektriciteit van het net af te nemen. Op de dagen dat de zon schijnt en je niet thuis bent, gaat er veel energie terug naar de energieleverancier.

Ik heb overcapaciteit door de gunstige ligging van mijn zonnepanelen. Wat gebeurt daarmee?

Algemeen

Area legt zoveel mogelijk panelen. Het kan zijn dat de panelen meer opbrengen dan dat je verbruikt. Dan bepaalt de door jou gekozen energieleverancier hoe hiermee omgegaan wordt.

Als ik zonnepanelen heb laten aanleggen, kan ik dan dezelfde energieleverancier aanhouden?

Algemeen

Ja, je kunt dezelfde energieleverancier behouden wanneer er zonnepanelen zijn aangelegd.

Mijn energieleverancier vraagt me om het vermogen van mijn zonnepanelen. Kunnen jullie mij helpen?

Algemeen

Na het plaatsen van zonnepanelen, geeft de aannemer die ze heeft geplaatst dit door aan de netwerkbeheerder (Enexis), zodat zij op de hoogte zijn van het terugleveren van elektra. 

Het kan zijn dat de netwerkbeheerder (per mail) bij de bewoner de gegevens controleert. De netwerkbeheerder (Enexis) informeert de elektraleverancier over het terugleveren van elektra.

Mijn energieleverancier vraagt om het EAN nummer. Waar kan ik deze vinden?

Algemeen

Dit kun je opzoeken op de website EANcodeboek

Je geeft je postcode en huisnummer in, kiest voor "elektriciteit" of "gas" en onderaan verschijnt het EAN nummer. 

Er is verschil in de opbrengst van de zonnepanelen volgens de app en de energiemeter. Hoe kan dat?

Algemeen

Het verschil is het directe eigen verbruik:

Op de app wordt alle opbrengst weergegeven die via de omvormer gaat. De zonne-energie gaat vanaf de omvormer naar de meterkast. Daar wordt eerst voorzien in het eigen verbruik (bijv. koelkast, diepvriezer, tv, stofzuiger, etc.).

Pas als er meer zonne-energie wordt opgewekt dan dat je op dat moment gebruikt, gaat het langs de slimme meter. Op de slimme meter lees je dus de opbrengst van de zonnepanelen ná eigen gebruik: dat wat je teruglevert. Hierdoor registreert de slimme meter minder energie dan de app. Het verschil is het directe eigen verbruik.

Wie doet de melding bij mijn energieleverancier dat er zonnepanelen geplaatst zijn? Ik ben bang dat ik anders geld misloop.

Algemeen

Na het plaatsen van zonnepanelen, geeft het bedrijf dat de zonnepanelen heeft geplaatst dit door aan de netwerkbeheerder (Enexis), zodat zij op de hoogte zijn van het terugleveren van elektra. 

Het kan zijn dat Enexis bij de bewoner de gegevens controleert. Enexis informeert de elektraleverancier over het terugleveren van elektra.

Let op: gaat het om een nieuwbouwwoning en ben je hier de eerste bewoner, dan dien je dit zelf aan te melden bij je energieleverancier.

Gaat alle opgewekte zonne-energie terug naar de energieleverancier?

Algemeen

Nee, de opgewekte stroom verbruik je eerst zelf. Laat daarom de apparaten die veel elektriciteit gebruiken lopen als de zon schijnt. Deze elektriciteit is gratis. Verbruik je op het moment van opwekken minder dan dat de zonnepanelen opbrengen? Dan gaat het restant van de stroom terug. Zo zal je op een zonnige dag waarop je niet thuis bent, minder stroom verbruiken en gaat er veel terug naar de energieleverancier.
Of de teruggeleverde stroom in de eerst volgende afrekening verrekend wordt, hangt af van je eigen leverancier.
De leveranciers rekenen dit pas af na een héél betaaljaar. 
Je kunt dan wel zelf vragen om het voorschotbedrag te verlagen.

Wat levert zonne-energie mij aan kWh op?

Algemeen

In Nederland is het heel goed mogelijk gebruik te maken van zonne-energie. Hoewel de opbrengst van zonnepanelen vaak nog onvoldoende is om in de gehele energiebehoefte te voorzien, leveren zonnepanelen in combinatie met traditionele energie al snel een flinke besparing op. De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het type zonnepaneel, de oriëntatie en eventuele schaduwvorming.

De exacte opbrengst is afhankelijk van de ligging, oriëntatie en hellingshoek van jouw dak.

Hoe meld ik mij aan bij firma Eteck?

Algemeen

Ben je bewoner van een woning aan het 126 t/m 161 Ketelven of 107 t/m Mergelven dan verzorgt de firma Eteck de warmte levering.

Als nieuwe huurder kun je je aanmelden bij Eteck via:

Telefoon:  085-0218000 of  Mail: klantzaken@eteck.nl

Wat zijn terugleverkosten?

Algemeen

Maak je meer energie met de zonnepanelen dan je zelf gebruikt? Dan gaat die extra stroom automatisch terug naar het energienet. 
Veel energieleveranciers rekenen tegenwoordig kosten voor het terugleveren van stroom. Hoeveel je betaalt, hangt af van jouw energieleverancier en hoeveel stroom je teruglevert. 
Wil je weten wat jouw energieleverancier hiervoor vraagt?
De Consumentenbond heeft een handig overzicht gemaakt.
Kijk op hun website voor meer informatie. 

Hoe gaat Area om met de terugleververgoeding of terugleverkosten?

Algemeen

Area heeft geen invloed op jouw energiecontract of op de terugleverkosten. Het is jouw verantwoordelijkheid om het juiste energiecontract te kiezen. 
Area zal geen zonnepanelen weghalen en ook geen omvormers tijdelijk uitschakelen. 
Voor meer informatie over terugleverkosten kun je de website van de Consumentenbond bekijken. Zij leggen alles duidelijk uit. Je vindt deze informatie hier
De terugleverkosten die jouw energieleverancier rekent, hangen af van jouw energiecontract. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met jouw energieleverancier. 

Hoe werkt de Salderingsregeling en terugverdientijd?

Algemeen

De stroom die je nu teruglevert aan het energienet wordt verrekend met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. Dit systeem is vastgelegd in de salderingsregeling. In 2027 stopt deze regeling. 
Toch blijven zonnepanelen ook daarna voordelig, vooral voor onze huurders.
Het financiële voordeel wordt iets kleiner, maar je kunt nog steeds besparen op je energiekosten. 
Hoe kun je besparen met zonnepanelen? 
Gebruik stroom direct: Zet apparaten zoals je wasmachine of droger aan op momenten dat de zonnepanelen stroom opwekken, bijvoorbeeld overdag. 
Controleer je energiecontract: Kijk of je huidige energieleverancier nog bij je past. Heb je een vast contract? Dan is er meestal geen probleem. Maar bij een flexibel contract of als je contract bijna afloopt, kan het slim zijn om een voordeligere leverancier te zoeken.

Brengt Area een thuisbatterij of accu aan?

Algemeen

Nee, Area brengt geen thuisbatterij of accu aan. 
We blijven ons wel inzetten voor andere duurzame maatregelen die bijdragen aan lagere woonlasten en een beter milieu.