Zonnepanelen

Zonnepanelen dragen bij aan een beter klimaat en zijn goed voor jouw portemonnee want de opbrengst ervan wordt verrekend bij jouw afrekening van de energieleverancier. We leggen ze dan ook standaard op alle nieuwe huizen die we bouwen. En als we jouw woning komen renoveren of verduurzamen leggen we ze ook op het dak, tenminste als het dak hiervoor geschikt is. 

De afgelopen jaren hebben we al zo’n 40.000 panelen op onze woningen gelegd.  

Zonnepanelen aanvragen

Wil je graag zonnepanelen en heb je niet eerder van ons een afwijzing ontvangen? Doe dan een verzoek aan ons. Dat kan via deze link. 

Algemene-voorwaarden-voor-zonnepanelen

Wanneer even wachten? 

Op dit moment willen veel huurders zonnepanelen. Logisch, maar helaas kunnen we niet overal tegelijk aan de slag. Zo hebben we een planning voor woningen die we willen renoveren en waar we dan meteen de woning ook isoleren. Dat noemen we 'verduurzamen'. Als we een woning verduurzamen dan isoleren we onder andere het dak. Om dit te kunnen doen, moet er niets op het dak liggen. Dus ook geen zonnepanelen. Het weghalen en terugplaatsen is duur. Als uw woning binnen nu en vijf jaar aan de beurt is voor verduurzamen dan kunt u nu helaas geen zonnepanelen krijgen. Pas als wij uw woning verduurzamen, krijgt u een aanbod. 

Samenwerkingspartner voor storingen
Bij technische vragen of defecten aan de zonnepanelen, kan er rechtstreeks contact opgenomen worden met 100% Zonnig via telefoon: 0413-388048. Je kunt ook het serviceformulier invullen via de website van 100% Zonnig 

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Ik heb een vraag over de omvormer van de zonnepanelen.

Algemeen

 • Gebruikershandleiding omvormer zonnepanelen.

 • Wat is een omvormer?
  Wanneer je zonnepanelen op het dak hebt, wordt elektriciteit opgewekt in zogenaamde 'gelijkstroom'. In woningen gebruiken wij wisselstroom. Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt door een omvormer. 

 • Hoe groot is een omvormer?
  De omvormer is circa 35 bij 35 centimeter.

 • Waar komt de omvormer te hangen?
  De omvormer komt nooit in een leefruimte (zoals een slaapkamer) te hangen. Als het mogelijk is, komt de omvormer:
  - Op zolder
  - In de buurt van de wasmachineaansluiting of de CV ketel
  - Aan de kant van het dak waar de panelen komen te liggen
  - Boven de meterkast
  Indien gewenst, wordt de plaats van de kabel in overleg met jou vastgesteld. 

 • De omvormer moet "vrij" hangen. 20 cm aan de bovenzijde en 10 cm zijkant en onderzijde om zodoende de warmte kwijt te kunnen. Dus niet zoals in dit plaatje. 

Omvormer niet te hoog hangen. 

 • Maakt de omvormer lawaai?
  De omvormer maakt weinig geluid. Omdat 's nachts de zon niet schijnt, werkt hij 's nachts niet en ontstaat er dan dus helemaal geen geluid. 

 • Hoeveel ruimte moet ik vrijmaken zodat de installateur de omvormer op kan hangen?
  Er is ca. 1,5 meter werkruimte nodig rondom de plaats waar de omvormer komt te hangen.
   
 • Kan de omvormer worden aangesloten op het stopcontact van de wasmachine of CV ketel?
  Ja, dit doen we als het niet anders kan. We gebruiken dan het stopcontact van de wasmachine. Aan dit stopcontact wordt dan een extra zekering toegevoegd. Daarmee wordt het stopcontact op een veilige manier ook bruikbaar voor de zonnepanelen.

 • Bestaat er een kans dat de omvormer van zonnepanelen een beveiligingslek oplevert?
  Nee, dat is bij Area niet het geval. Dit geldt namelijk alleen voor omvormers die je op afstand kunt instellen (dus ook uitzetten). Onze bewoners Area loggen in op een website van SAJ waar ze de opbrengsten kunnen zien. Je kunt zelf geen instellingen wijzigen. 

 • Hoe kan ik zien of de panelen en de omvormer werken? 
  Als je bovenop de omvormer tikt, gaat het lampje van het metertje op de voorkant werken. Je kunt daar de standen aflezen. Noteer deze en kijk na een poosje nog een keer. NB: 's nachts werkt de omvormer niet omdat er dan geen zonlicht is die elektra op kan wekken. Op de voorzijde van de omvormer zit een sticker met informatie hierover. 
 • Gaat het om zonnepanelen op je nieuwbouwwoning, of heeft er een renovatie plaatsgevonden de afgelopen 12 maanden? 
  Geef dit dan door bij het melden van je vraag of klacht. Dit i.v.m. garantie bij de aannemer die ze gelegd heeft. 

Mijn zonnepanelen zijn vies / er zit een vogelnest onder mijn zonnepanelen. Voor wie is het herstel?

Algemeen

Schoonmaken panelen platte daken:

Zonnepanelen worden niet door Area gereinigd. Area heeft geen schoonmaakplicht en dat is ook niet nodig. Regen, wind en sneeuw maken de zonnepanelen weer schoon. Reinigen hoeft  niet. Dit geldt voor alle panelen, dus op schuine en op platte daken. 

Vogelnest onder zonnepanelen:

Area voert geen verdere werkzaamheden uit om het nest te verwijderen. Area heeft zich ook te houden aan de wetgeving: tijdens het broedseizoen is het, ook voor ons, niet toegestaan om nesten te (laten) verwijderen.
De eventuele aanwezigheid van vogelnestjes onder een zonnepaneel kunnen geen schade veroorzaken aan de zonnepanelen of de bedrading. Navraag leert dat er geen branden zijn ontstaan ten gevolge van broedende vogels onder de zonnepanelen. Ook bij Area zijn vanaf 2016 zonnepanelen aangelegd als opdaksystemen en hebben we nog nooit een brand gehad met zonnepanelen dus ook niet ten gevolge van broedende vogels onder de panelen. De in opdracht van Area aangelegde systemen voldoen aan de wettelijke voorschriften en aan de van toepassing zijnde normen en richtlijnen en verwerkingsvoorschriften van de toegepaste producten.
Navraag bij onze verzekeringsmaatschappij leert dat ook bij hen geen brandschades bekend zijn ten gevolge van broedende vogels onder de zonnepanelen.
Daarnaast is er nog geen gedegen materiaal beschikbaar dat ervoor zorgt dat de vogels niet onder de zonnepanelen kunnen komen om te broeden. 

Hoe kan ik de app voor de zonnepanelen downloaden of installeren?

Algemeen

Als de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, dan moet je je eerst registreren. Daarna kun je de app downloaden. Klik hier voor de instructie voor het installeren van de app voor zonnepanelen.

Gaat het om zonnepanelen op je nieuwbouwwoning, of heeft de renovatie plaatsgevonden de afgelopen 12 maanden? 
Geef dit dan door bij het melden van je vraag of klacht. Dit i.v.m. garantie bij de aannemer die ze gelegd heeft. 

Voorbeeldmail aan huurder 
Wij hebben een monitoringsaccount voor u aangemaakt zodat u uw zonnepanelen installatie kunt monitoren.
U kunt inloggen op: https://fop.saj-electric.com/saj/login.
  
Uw inlog gegevens zijn:
Login: (mailadres)
Wachtwoord:123456 (Vergeet niet om het wachtwoord aan te passen!)
 
Met deze gegevens kunt u ook inloggen in de Esolar Air app op uw smartphone/tablet.

Let op:
woon je in een van de volgende woningen?
Chrysantenstraat, Gladiolenstraat, Leeuwenbekstraat, Riddersporenstraat, Rozenstraat, Verbenastraat, Violenstraat.
Dan geldt bovenstaande instructie niet. Voor jou is deze instructie van toepassing. 

Woon je in de Kersengaarde? Dan bestaat er geen mogelijkheid om de zonnepanelen uit te lezen. 

Ik heb een koopwoning van Area, kan ik ook zonnepanelen via Area krijgen?

Algemeen

Nee, dit is helaas niet mogelijk via Area. 

Ik heb eerder (2015-2017) meegedaan met de zonnepanelen en heb er nu al 6 of 8 liggen. Krijg ik er nu panelen bij?

Algemeen

Het aantal zonnepanelen wordt niet aangevuld wanneer deze gelegd zijn. 

Je mag zelf ook geen zonnepanelen (laten) bijleggen, dit i.v.m. garantie bij storingen of defecten. Het systeem in ingeregeld op het aantal panelen wat er ligt. Wanneer je gaat bijplaatsen dan moeten ook de omvormers en de leidingen aangepast worden, daarom wordt het niet toegestaan. 

Komt er een huurverhoging na het plaatsen van zonnepanelen?

Algemeen

Nee, je betaalt momenteel geen huurverhoging voor zonnepanelen. Area kiest ervoor om kosteloos zonnepanelen te leggen en doet dat per (deel)cluster van woningen die daarvoor geschikt zijn. De opbrengst is voor jou als bewoner. 

Zoals je wellicht in de media hebt gelezen gaan diverse energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen. Dit betekent dat je moet betalen voor de energie die je teruglevert aan het net. Gebruik je de opgewekte stroom direct? Dan betaal je voor die stroom geen terugleverkosten. 
Deze bijdrage is opgenomen in de tarieven van het individuele energiecontract en zijn voor rekening van de huurder. Je kunt ervoor kiezen zelf een contract uit te zoeken bij een leverancier die deze extra bijdrage niet in rekening brengt.
Uiteraard heb je als huurder nog steeds het voordeel van de opgeleverde stroom van de zonnepanelen.

Kan Area garanderen dat er nooit huurverhoging voor de panelen wordt doorberekend?

Algemeen

Het antwoord is niet zo eenvoudig:
Om de maximaal redelijke huur van een woning te bepalen, geldt een wettelijke regeling: de woningwaardering.
In de woningwaardering is het energielabel van de woning een onderdeel.
De zonnepanelen hebben invloed op het energielabel, maar slechts voor een beperkt deel.
Het kán zijn dat door de zonnepanelen het energielabel net iets beter wordt en daardoor de maximale huur wat hoger wordt.
Daar staat tegenover, dat de opbrengst van de panelen voor jezelf zijn.

Zoals je wellicht in de media hebt gelezen gaan diverse energieleveranciers terugleverkosten in rekening brengen. Dit betekent dat je moet betalen voor de energie die je teruglevert aan het net. Gebruik je de opgewekte stroom direct? Dan betaal je voor die stroom geen terugleverkosten. 
Deze bijdrage is opgenomen in de tarieven van het individuele energiecontract en zijn voor rekening van de huurder. Je kunt ervoor kiezen zelf een contract uit te zoeken bij een leverancier die deze extra bijdrage niet in rekening brengt.
Uiteraard heb je als huurder nog steeds het voordeel van de opgeleverde stroom van de zonnepanelen.

Waarom zonne-energie en hoe werkt het?

Algemeen

De zon is een gratis energiebron. Door het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wordt er elektriciteit opgewekt. Die elektriciteit kan gebruikt worden voor jouw woning. 

Hoe werkt het?

Wanneer je zonnepanelen op het dak hebt, wordt elektriciteit opgewekt in zogenaamde ‘gelijkstroom.’ In woningen gebruiken wij wisselstroom. Het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt door een omvormer. Zo verlaag je de kosten van jouw elektriciteitsrekening en draag je bij aan het milieu door verlaging van de CO2 uitstoot.
De omvormer wordt zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst, liefst op zolder. Je gebruikt de opgewekte  stroom zelf of je levert deze terug aan het elektriciteitsnet. Zo heb je op een zonnige dag waarop  je thuis bent, de opgewekte zonne-energie direct gebruikt. Je hoeft dan geen elektriciteit van het net af te nemen. Op de dagen dat de zon schijnt en je niet thuis bent, gaat er veel energie terug naar de energieleverancier.

Terugleveren

Zoals je wellicht in de media hebt gelezen heeft firma Van den Bron aangekondigd een bijdrage te gaan vragen aan eigenaren van zonnepanelen die veel terugleveren. Deze bijdrage is opgenomen in de tarieven van het individuele energiecontract en zijn voor rekening van de huurder. Je kunt ervoor kiezen zelf een contract uit te zoeken bij een leverancier die deze extra bijdrage niet in rekening brengt.
Uiteraard heb je als huurder nog steeds het voordeel van de opgeleverde stroom van de zonnepanelen.