Huurprijsbeleid 2020

Net zoals andere jaren past Area per 1 juli de huurprijzen aan zodat we kunnen blijven investeren in ons woningaanbod, de kwaliteit van de woningen en in onze dienstverlening.

Area is er voornamelijk voor huurders met een bescheiden inkomen. Voor hen houden we de huurprijs zo laag mogelijk. Het huurbeleid van Area, wat samen met de Bewonersraad is bepaald, richt zich niet alleen op het inkomen van een huurder maar ook op de kwaliteit van een woning. Op deze manier willen we de huur van gelijke woningen, in dezelfde straat meer gelijk maken. De ‘waarde’ van een woning wordt uitgedrukt als streefhuur. Elke huurder kan in het huurdersportaal zien wat de streefhuur van zijn woning is.

De huurverhoging voor dit jaar ligt gemiddeld lager dan de inflatie (2,6%). Voor bijna 50 procent van onze huurders, van wie de huurprijs net onder of gelijk is aan de streefhuur verhogen we de huurprijs met 1,9%. Voor huurders die meer dan 10 procent onder de streefhuur betalen, wordt de huurprijs met 2,6% verhoogd. Voor een beperkt aantal huurders is het percentage hoger dan 2,6% omdat zij in een vrije sectorwoning wonen of een hoog inkomen hebben.

Mensen met een hoog inkomen (€ 43.574,-  en hoger) krijgen in totaal een huurverhoging van 5,11%. Huurders met een geliberaliseerde huurovereenkomst krijgen een huurverhoging van 3,6%.

Hulp bij financiële problemen
Door de coronacrisis hebben of krijgen een aantal van onze huurders het zwaar omdat zij bijvoorbeeld in de horeca of een kapsalon werken of ZZP-er zijn. Maar er zijn ook veel huurders die er financieel niet zoveel van merken.

Wij helpen huurders die financieel in de problemen komen zoveel mogelijk. Kijk voor meer informatie bij ‘betalingsregeling’. We zoeken hierbij altijd naar een oplossing op maat.