Contact
Vragen? Laat het ons weten

Inkomenstoets

Het grootste deel van onze sociale huurwoningen verhuren wij aan woningzoekenden met een inkomen onder de € 36.165,=. Daarom toetsen wij altijd jouw inkomen voordat wij een woning toewijzen. Daarvoor heb je een inkomensverklaring van de Belastingdienst nodig. Je vraagt deze gratis op bij de Belastingdienst 0800-0543 of digitaal via Mijn Belastingdienst. Ben je actief als woningzoekende? Vraag de verklaring dan alvast aan. Area hanteert deze inkomenseisen.

Veel gevraagd over Inkomenstoets

Hoe kan ik een inkomensverklaring opvragen bij de Belastingdienst?

Je vraagt een inkomensverklaring aan bij de Belastingdienst via 0800-0543 of digitaal via de website www.belastingdienst.nl. Hiervoor kun je inloggen met jouw DigiD. Zorg dat je jouw Burgerservicenummer bij de hand hebt. Je ontvangt dan direct je inkomensverklaring digitaal. Voor meer informatie klik hier.

Area accepteert per november 2017 alleen nog de inkomensverklaring van 2016.

Wat zijn de inkomenseisen voor het huren van een sociale huurwoning?

Je kunt reageren op het aanbod sociale huurwoningen als je een (gezamenlijk) belastbaar jaarinkomen hebt van maximaal € 36.165,=. Er is een uitzondering. Sociale huurwoningen met een kale huur vanaf € 680,- worden alleen verhuurd aan huishoudens die op basis van het inkomen geen recht hebben op huurtoeslag maar wel een inkomen onder de € 36.165,= hebben. Om middeninkomens met een inkomen vanaf € 36.165,= tot € 40.349,- beter te bedienen mogen zij ook reageren op woningen met een kale huur vanaf € 680,-. Meer informatie vind je flyer inkomenseis.

Ik heb geen geldige inkomensverklaring van de Belastingdienst in mijn bezit. Hoe kan ik deze aanvragen?

Iedereen met een Burgerservicenummer (BSN) kan een inkomensverklaring van de Belastingdienst aanvragen, ongeacht de situatie. De Belastingdienst stuurt je altijd een inkomensverklaring toe.

Je vraagt een inkomensverklaring aan bij de Belastingdienst via 0800-0543 of digitaal via de website www.belastingdienst.nl. Hiervoor kun je inloggen met jouw DigiD. Zorg dat je jouw Burgerservicenummer bij de hand hebt. 

Indien je niet in het bezit bent van een actuele inkomensverklaring van de Belastingdienst, kom je niet in aanmerking voor een woning. Area accepteert per november 2017 alleen nog de inkomensverklaring van 2016.

Mijn huidige inkomen is lager of hoger dan het inkomen op de inkomensverklaring van de Belastingdienst. Wat heeft dit voor gevolgen?

Bij een woningaanbieding geef je op het inkomenregistratieformulier aan dat het huidige inkomen lager of hoger is ten opzichte van de inkomensverklaring van de Belastingdienst. Wij toetsen het inkomen op basis van de inkomensgegevens. Je moet dan de recente inkomensgegevens van de afgelopen drie maanden aanleveren. 

 

 

Ik heb een inkomen hoger dan de sociale huurprijsgrens, kom ik toch in aanmerking voor een sociale huurwoning?

Nee, om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen moet je voldoen aan de geldende inkomenseis bij de sociale huurwoning. Om middeninkomens met een inkomen vanaf € 36.165,= tot € 40.349,- beter te bedienen mogen zij wel reageren op een sociale huurwoning met een kale huur vanaf € 680,-.

Ik heb in het buitenland gewoond en heb geen geldige inkomensverklaring van de belastingdienst. Wat nu?

Iedereen met een Burgerservicenummer kan een inkomensverklaring van de Belastingdienst aanvragen, ongeacht de situatie. De Belastingdienst stuurt je altijd een inkomensverklaring toe. Zij zullen dan waarschijnlijk een verklaring afgeven waarop staat vermeld dat het inkomen onbekend is. Indien je niet in het bezit bent van een actuele inkomensverklaring van de Belastingdienst kom je niet in aanmerking voor een woning. Je vraagt een inkomensverklaring aan bij de Belastingdienst via 0800-0543. Zorg dat je jouw Burgerservicenummer bij de hand hebt.

Wat als ik geen e-mail heb en woningzoekende ben?

Je kunt aangeven dat je via de post met Area wil corresponderen. Je ontvangt dan altijd een brief. De voorkeur gaat uit naar e-mail. Vermeld in ieder geval altijd een actueel telefoonnummer.

Welke bewijsstukken/documenten moet ik inleveren voor de acceptatie van mijn woning?

Je moet een volledig ingevuld inkomensregistratieformulier van Area met inkomensverklaringen van de belastingdienst inleveren (opvragen via 0800-0543). En een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, ID kaart of rijbewijs. Als je een woning huurt van iemand anders dan Area dan moet je een verhuurdersverklaring inleveren. Deze kun je opvragen bij je huidige verhuurder.

Wordt het inkomen van de kinderen meegeteld?

Nee, inkomen van kinderen wordt bij woningtoewijzing niet meegeteld.

Ik heb een uittreksel van het GBA aangevraagd. Hoe lang deze geldig?

Het GBA uittreksel is na uitgifte nog drie maanden actueel. Is het uittreksel dat je in jouw bezit hebt ouder? Dan dien je bij de gemeente een nieuw uittreksel aan te vragen.

Zijn er inkomenseisen voor een vrije sector huurwoning?

Ja, het inkomen ligt boven de € 36.165,=. We toetsen of de huurprijs betaalbaar is bij het inkomen.

Meer vragen (7)