WMO aanpassingen

Area vindt het belangrijk dat iedereen zo lang mogelijk in de eigen woning kan blijven wonen. Je wordt een dagje ouder of je hebt een lichamelijke beperking. Met een paar voorzieningen kun je misschien gewoon in jouw woning blijven wonen.

Veel gevraagd over WMO aanpassingen

Mijn woning moet aangepast worden voor mijn handicap. Dit is echter niet mogelijk met mijn huidige woning. Wat moet ik nu doen?

Neem hiervoor contact op met de gemeente, afdeling WMO 0413-281911 (Maashorst) of 14-0413 (Meierijstad). De gemeente gaat je situatie beoordelen en kijken naar de mogelijkheden.

Ik wil graag een antislipvloer in de badkamer. Wat moet ik doen?

De gemeente kan je verzoek in behandeling nemen. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling WMO van de gemeente via 0413-281911 (Maashorst) of 14-0413 (Meierijstad).

Ik wil een drempelhulp voor een binnendorpel. Wat moet ik doen?

Binnendorpels zijn verkrijgbaar bij (thuis)zorgwinkels. 
Via Area worden deze niet geleverd.

Gaat het om een badkamerdorpel? Neem dan contact op met Area

Ik wil wandbeugels in het toilet of badkamer. Wat moet ik doen?

Neem hiervoor contact met ons op via Mijn Vraag. Vermeld duidelijk je vraag en geef aan dat het om een WMO voorziening gaat.

Ik wil een WMO voorziening. Wat moet ik doen?

Voor wandbeugels, een thermostatische douchemengkraan of een verhoogd toilet kun je contact met ons opnemen via Mijn Vraag

Voor een douchestoel, traplift, opklapbare toiletbeugels en drempelvoorzieningen van de badkamer kun je met de afdeling WMO van de gemeente contact opnemen via 0413-281911 (Maashorst) of 14-0413 (Meierijstad).

Ik wil een drempelhulp bij een algemene toegangsdeur. Wat moet ik doen?

Neem hiervoor contact op met ons via Mijn Vraag. Geef duidelijk aan dat het om een WMO voorziening gaat. 

Let op: wanneer de drempelhulp wordt toegekend, dan wordt deze altijd geplaatst bij de deur van het hoofdtrappenhuis.

Ik wil een verhoogd of verlaagd (standaard) toilet of ik wil de hoogte van het toilet aanpassen. Wat moet ik doen?

Wanneer je kan aantonen dat deze aanpassing medisch noodzakelijk is, dan passen wij dit kostenloos aan. 

Het verlagen van het toilet kan alleen tot de normale hoogte van 39 cm vanaf de vloer. De afdeling WMO binnen Area bepaalt dit. Je kunt je aanvraag indienen via Mijn Vraag. Vermeld duidelijk je wensen en geef aan dat het om een WMO-voorziening gaat. 

Verhogen van een hangend toilet
Het is mogelijk een hangend toilet 5-7 cm te verhogen.
Hiervoor is een speciale set  beschikbaar. Achter de toiletpot wordt de verhoging afgewerkt met een witte afdekkap. 

Als het toilet nog niet in aanmerking komt voor vervanging, en de aanvraag op esthetische basis wordt ingediend, kun je in veel gevallen tegen betaling de vervanging vervroegen. De kosten hiervoor hangen af van de plaatsingsdatum van het huidige toilet. 

Ik wil graag een extra trapleuning in mijn woning. Wat moet ik doen?

Neem hiervoor contact op met ons via Mijn Vraag. Geef duidelijk aan dat het om een WMO voorziening gaat.

Ik ben mindervalide. Kan een deur andersom gehangen worden, zodat ik de ruimte eenvoudiger kan betreden?

De gemeente gaat hierover. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling WMO van de gemeente via 0413-281911 (Maashorst) of 14-0413 (Meierijstad)

Ik wil een drempelhulp bij mijn voordeur. Wat moet ik doen?

De gemeente gaat hierover. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling WMO van de gemeente via 0413-281911 (Maashorst) of 14-0413 (Meierijstad).

Ik heb een reparatieverzoek aan mijn WMO aanpassing in mijn woning. Wat moet ik doen?

Stuur een bericht via Mijn Vraag. Vermeld duidelijk dat het gaat om een WMO voorziening. Onze medewerker helpt je graag verder.

Ik wil een zorgalarm aanvragen. Hoe doe ik dat?

Area levert geen zorgalarm en voert hier ook geen onderhoud aan uit. Vanwege de vrije keuze voor het inkopen van zorg is dit losgelaten.

Ik wil geplaatste WMO voorzieningen laten verwijderen, omdat ik ze nu niet nodig heb. Kan dat?

Je mag deze voozieningen zelf verwijderen. Het herstel van eventuele beschadigingen is ook voor de huurder. Bij vertrek uit de woning moeten de voorzieningen weer teruggeplaatst kunnen worden.

De intercom of videofoon zit te hoog. Ik kan niet op het scherm kijken. Wat moet ik doen?

Neem contact op met Area via Mijn Vraag. Geef duidelijk aan wat je wens is. Wij nemen vervolgens contact met je op.

Als Area de intercom in het gehele complex vervangt, dan wordt deze op dezelfde hoogte teruggehangen. Mocht je dit te hoog vinden? Dan verzoeken we je dit direct bij de monteur aan te geven.

Ik wil graag vaste of opklapbare toiletbeugels. Wat moet ik doen?

Een vaste beugel of vaste toiletbeugel kan via Area aangevraagd worden. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. .

Bij een toilet op de badkamer waarlangs opklapbare beugels moeten komen, kun je contact opnemen met de gemeente, afdeling WMO via 0413-281911 (Maashorst) of 14-0413 (Meierijstad).

Ik wil graag een thermostatische mengkraan of een eenhendel mengkraan. Is dat mogelijk?

Dat is vaak mogelijk. Hieronder lees je of Area hiervoor een vergoeding vraagt.

Bij een keuken of wastafel mengkraan:

  • Wanneer de huidige kraan van Area om technische redenen aan vervanging toe is. Dan vervangt de monteur de huidige kraan kosteloos in een mengkraan.
  • Wanneer de huidige kraan van Area níet versleten of defect is, kun je een aanvraag doen voor het vervangen van de kraan via Mijn Vraag. Geef duidelijk aan wat je wens is. Er wordt vervolgens een formulier naar je gestuurd waarop de afschrijvingskosten van de huidige kraan staan vermeld. Na ondertekening van het formulier wordt de kraan vervangen.

Bij een douche of bad thermostatische douchemengkraan:

  • Wanneer de huidige kraan van Area om technische redenen aan vervanging toe is, bieden wij je aan om een nieuwe thermostatische douchemengkraan te plaatsen. Hiervoor dien je eenmalig een eigen bijdrage te leveren van € 85,-. Hiervoor onderteken je bij de monteur een contract.
  • Wanneer de huidige kraan van Area níet versleten of defect is. Dan kun je een aanvraag doen voor het vervangen van de kraan via Mijn Vraag. Geef duidelijk aan wat je wens is.  Er wordt dan een formulier naar je gestuurd waarop de eenmalige bijdrage staat vermeld. Na ondertekening van het formulier wordt de kraan vervangen.

Wil je thermostatische douchemengkraan of een eenhendel mengkraan omdat je de kraan niet goed meer kunt bedienen?

Neem hiervoor contact met ons op via Mijn Vraag. Vermeld hierbij duidelijk wat je wens is en geef aan dat het om een WMO voorziening gaat. Wij gaan de situatie dan bekijken. 

Ik wil of heb een traplift in mijn woning. Wat moet ik doen?

De gemeente gaat hierover. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling WMO van de gemeente via 0413-281911 (Maashorst) of 14-0413 (Meierijstad).