Recordaantal Brabantse corporaties gaat nóg duurzamer isoleren

Met gewassen zoals hennep en graanstro

Maar liefst 31 van de 33 Brabantse woningcorporaties zijn van plan veel vaker te gaan isoleren met plantaardige materialen. Dat aantal is uniek in Nederland. Op 7 mei jl. tekenden 10 Noordoost Brabantse corporaties hiervoor. West- en Zuidoost Brabant zijn al gestart en binnenkort volgt Midden Brabant.

Groepsfoto Van Land naar Pand

 

 

 

 

 

Hiermee zeggen de corporaties: “Wij willen dit. We zetten allen stappen richting volledig biobased bouwen/renoveren." De organisatie Building Balance ondersteunt hen in deze ontwikkeling.

Dit 'biobased' isoleren is heel goed nieuws.

  • Goed nieuws voor huurders. Het natuurlijke isolatiemateriaal houdt woningen ’s winters lekker warm en ’s zomers heerlijk koel. Ook 'ademt' het huis hierdoor beter, dus is er minder vocht en een betere luchtkwaliteit in huis.
  • Goed nieuws voor het milieu. Deze gewassen halen namelijk CO2 uit de lucht. Door de planten te gebruiken als isolatiemateriaal blijft die CO2 mooi opgesloten in muren en daken. Verder maakt het ander, vervuilend, isolatiemateriaal overbodig.
  • Goed nieuws voor (Brabantse) boeren. Zij kunnen deze gewassen telen voor de honderdduizenden woningen die de komende jaren geïsoleerd moeten worden.

Samen met Brabantse boeren
Dit wordt ook een mooie samenwerking tussen Brabantse boeren en woningcorporaties. Building Balance ondersteunt bij het opzetten van een ‘Van Land tot Pand’-samenwerking. De 10 corporaties die hieraan schriftelijk hun commitment gaven: Woonstichting Charlotte van Beuningen, BrabantWonen, Area, Woonstichting Joost, Mooiland, Peelrand Wonen, Zayaz, Woonveste, Wonen Vierlingsbeek en Woonmeij.

Charlotte Beukeboom (bestuurder Zayaz) namens de bestuurders van de 10 corporaties: “Op deze manier kunnen wij de woningen voor onze huurders aangenamer maken. Verder dragen we hiermee als corporaties bij aan een beter milieu, in plaats van onderdeel van het probleem te zijn.”