Serieuze stappen naar hét alternatief voor de cv-ketel

Vanuit onze samenwerking met zeven andere Brabantse corporaties startten we eind 2019 de WarmteWissel: een prijsvraag waarin we marktpartijen opriepen om met hét alternatief voor de gasgestookte cv-ketel te komen. Van de drie winnende oplossingen wordt de eerste binnenkort geplaatst in één van onze woningen in Veghel of Uden.

Testen met proefopstelling

Winnaar Fectum is met hun oplossing de eerste partij die met testen is gestart. Eerst in een lege woning van collega-corporatie BrabantWonen en vervolgens in zeven bewoonde woningen, waaronder één van Area.

Zoektocht naar geschikte woning

Behalve dat we enthousiaste bewoners nodig hebben die mee willen helpen aan verduurzaming, is ook de woning natuurlijk belangrijk. Niet elke woning komt in aanmerking, want er worden bijvoorbeeld zonnecollectoren geplaatst waarvoor het dakoppervlak geschikt moet zijn.

We hebben een selectie gemaakt van 61 woningen. De bewoners hebben inmiddels een oproep ontvangen om mee te doen. Eind november selecteren wij één woning. Het is de bedoeling om dit jaar, uiterlijk de eerste maanden van volgend jaar de proefopstelling te installeren.

Monitoren
De testgegevens van de in totaal acht woningen worden voor een periode van circa twee jaar gemonitord en geanalyseerd om te kunnen bepalen of dit een goed alternatief is. In 2021 gaan we op dezelfde wijze ook de oplossingen van de andere twee winnaars, Cooll en Tarnoc toepassen en testen.

Zo werkt het
Benieuwd hoe de oplossing van Fectum werkt? Bekijk dit filmpje.

Meer informatie
Behalve op onze website vind je ook meer informatie op www.warmtewissel.nl over dit project.