Contact
Vragen? Laat het ons weten

De hoeveelheid opgewekte energie zie je terug in de online monitor en/ of op de omvormer in de meterkast.

José Witvliet, Financieel afdministratief medewerker Area

Zonnepanelen en de jaarafrekening

Eens per jaar krijg je de afrekening van de energieleverancier op de mat. Hierop staat dan aangegeven of je moet bijbetalen of terugkrijgt op basis van de betaalde voorschotten en de afgenomen hoeveelheid elektra. Met zonnepanelen wordt de jaarlijkse afrekening een stuk lager qua kosten en verbruik. Zonnepanelen hebben namelijk een bepaalde KWh opbrengst op jaarbasis. De totale opbrengst vind je terug in de online monitor en/of op de omvormer in de meterkast. Deze opbrengst vind je niet terug op de afrekening van de energieleverancier.

Op de afrekening zie je alleen de hoeveelheid afgenomen KWh aan elektra en de hoeveelheid teruggeleverde KWh aan elektra. Het deel elektra wat direct na het opwekken via de zonnepanelen verbruikt wordt, neem je niet af van het net. De energieleverancier staat hier volledig buiten en kan niet zien wat je aan energie hebt opgewekt.

Een voorbeeld
Zonder zonnepanelen is het jaarverbruik 2500 KWh. Je hebt nu een afrekening gekregen voor 1352 KWh en er staat ook een verbruik in de min bij teruglevering – 312 KWh. 1352 KWh is dan het verbruik wat je direct vanaf het net ( de leverancier) gebruikt hebt.

-312 KWh hebben de zonnepanelen meer opgewekt dan je op dat moment direct nodig had. Het teveel opgewekte wordt dan teruggeleverd aan het net. Je kunt de opgewekte energie namelijk nog niet opslaan om later te gebruiken.

Het verschil (1148 KWh) tussen het oude verbruik en het afgerekende verbruik is wat je nu minder verbruikt dankzij de zonnepanelen. Dit verbruik gebruik je namelijk direct als het opgewekt is. De energie gaat dan rechtstreeks naar daar waar energie nodig is, zoals bijvoorbeeld de koelkast of de televisie die aanstaat.

De hoeveelheid opgewekte energie zie je terug in de online monitor en/ of op de omvormer in de meterkast.

Vragen
Voor vragen over de jaarafrekening van de energieleverancier mag je altijd contact opnemen met de leverancier. Heb je twijfels over de hoeveelheid opgewekte energie of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.