Contact
Vragen? Laat het ons weten

Zonnepanelen op alle huizen in Germenzeel

Brabants Dagblad,1 december 2016

Alle woningen in de wijk Germenzeel in Uden krijgen definitief zonnepanelen. Eerder was er onenigheid tussen wooncorporatie Area en het bewonersinitiatief over de financiering maar de kou is uit de lucht. Alle huizen van wooncorporatie Area in de Udense wijk Germenzeel krijgen zeker zonnepanelen op hun dak. Directeur van Area Jan van Vucht verzekerde de bewoners gisteravond in wijkcentrum de Kom In dat de wooncorporatie de kosten draagt, een huurverhoging is niet aan de orde. Area belooft ook de daken in de wijk te isoleren. Daardoor gaan de huishoudens ook op gas besparen. Door de aanleg van zonnepanelen houden de huishoudens tot wel zeshonderd euro netto per jaar over.

Pilot
Area ziet het zonnepanelenproject in Germenzeel als een pilot. Van Vucht: ,,Wij willen er daarna ook in de rest van Uden en Veghel mee aan de slag." De uitvoering van het project start na carnaval. Huishoudens krijgen twaalf panelen op hun dak.

Bewonersinitiatief Energie Germenzeel en wooncorporatie Area stonden eerder nog lijnrecht tegenover elkaar over de financiering van de zonnepanelen op de daken van de huurwoningen in de wijk. Bewoners hadden geen trek in een huurverhoging om de panelen te financieren. Maar de kou is uit de lucht, nu Area de kosten op zich neemt.
Een van de bewoners wilde weten waar Area de panelen van betaalt. Uit de algemene middelen, stelde directeur Van Vucht. Hij is blij dat het project doorgaat en prees het initiatief dat vanuit de bewoners zelf gekomen was. "Nee mensen, er zitten echt geen addertjes onder het gras bij Area", merkte Robert Nahon van Energie Germenzeel op, die de bewonersavond gisteravond presenteerde. "Wij hebben tot nu toe althans niks kunnen vinden", lachte hij. Vanuit de zaal kreeg Area-directeur Van Vucht een luid, instemmend applaus.

Regen
Het leggen van de panelen kost ongeveer een halve dag. Eind mei zal de laatste worden opgeleverd. Het onderhoud van de panelen is gepland voor eens in de zes, zeven jaar. "Ze worden in een hoek gelegd van 15 graden. Alle regen loopt eraf", verzekerde Nahon.