Don Bosco Veghel

De voormalige basisschool Don Bosco is getransformeerd naar 23 huurappartementen. Hiermee is een mooi stukje cultureel erfgoed behouden gebleven en klaar voor de toekomst.
De voorbereidingen hebben enkele jaren geduurd en zijn afgestemd met de uiteindelijke huurders van dit complex. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld op de begane grond drie appartementen die voldoen aan de eisen voor minder valide huurders. Deze appartementen hebben ruimte voor grote draaicirkels, elektrische deuren, verlaagd keukenblok etc. Op de eerste verdieping één studio met beperkt aantal meter woonoppervlak en op de twee verdieping grote appartementen met een entresol (open verdieping in het appartement). Kortom een gevarieerd aantal huurappartementen ingepast in een bestaand complex. De meeste bewoners hebben een eigen buitenruimte door een tuintje aan het appartement of een balkon. Niet alle woningen hebben deze optie, hierdoor is een gemeenschappelijke buitenruimte aan de achterzijde van het pand gesitueerd waar iedereen heerlijk van het buitenleven kan genieten.

Dit complex heeft de modernste versie warmtepompen en zonnepanelen en is geheel gasloos uitgevoerd, een mooie toevoeging aan het duurzame bezit van Area.

Samen met …
Bij de voorbereidingen van het project hebben we de directe omgeving betrokken. De functie van het pand is natuurlijk veranderd van leegstaand pand naar wooncomplex voor 23 huurders waardoor er meer beleving in de buurt komt. Dit heeft ook consequenties voor geluid, verlichting, parkeren van voertuigen en bewegingen rond het pand. Dit is met de directe omgeving besproken en daar waar nodig en mogelijk in de plannen meegenomen.

Met de directe omgeving, de moskee, is veel afstemming geweest over werktijden, parkeren werkpersoneel, opslagmateriaal, bouwhekken en ook over het gevelontwerp aan die zijde van het pand. De balkons aan die zijde hebben een 'wrap' gekregen waardoor de inkijk naar de moskee en vanuit de moskee in de woningen beperkt blijft en dus toch in privacy voorziet zonder belemmering van licht en buitenlucht in de appartementen.

Voor wie gaan we bouwen?
Dit project is gerealiseerd voor een bewonersgroep van veelal alleenstaande huurders die op zoek waren naar een eigen plek, vaak een eerste woning, of met speciale wensen op deze plek. De huidige huurders zijn intensief betrokken bij het hele voorbereidingstraject, dit ondanks de beperkingen door de coronacrisis en contactverbod.

Wat wordt gerenoveerd?
Het project bestaat uit een bestaande school, er zijn totaal 3 bouwlagen en 2 vleugels en op de bovenste bouwlaag is de kap volledig opgehoogd om meer ruimte te creeren, hierdoor was een aanbouw op de speelplaats achter de school niet noodzakelijk en konden de 2 oude eiken behouden blijven.

Planning
Dit project is begin van 2021 opgeleverd en alle huurders genieten van hun mooie appartement.