Contact
Vragen? Laat het ons weten

Zelf klussen

Nergens voel je je lekkerder dan in jouw eigen huis. Ingericht naar jouw eigen smaak. Wij begrijpen dat. Zo leveren wij kwalitatief goede woningen, maar toch is de standaard huurwoning met het witte behang en keukenblok echt verleden tijd. Het inrichten van de woning doe je liever zelf! Deze pagina helpt je hierbij.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Ik wil een extra stopcontact/stroompunt in mijn woning aanbrengen. Heb ik hiervoor toestemming nodig?

In verband met de (brand)veiligheid is het noodzakelijk een ZAV formulier in te dienen.

Wat is een Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV)?

ZAV is een afkorting voor Zelf Aangebrachte Verandering. Wanneer je zelf iets aan de woning wilt wijzigen, spreken wij over een ZAV. Deze veranderingen mogen alleen onder bepaalde voorwaarden aangebracht worden. Soms heb je ook vooraf toestemming van ons nodig.

Meer informatie vind je in de algemene kluswijzer.

Ik wil iets veranderen in/aan mijn huis. Heb ik hiervoor toestemming nodig van Area?

Dat ligt eraan wat je precies wilt veranderen. Voor een aantal veranderingen aan de woning heb je vooraf toestemming nodig van Area. Het gaat daarbij om ingrepen die invloed hebben op de bouwkundige constructie en/of het uiterlijk van het huis en die niet zomaar teruggedraaid kunnen worden. Je kunt deze toestemming alleen schriftelijk aanvragen via het aanvraagformulier. In de algemene kluswijzer staan de veranderingen waarvoor je toestemming moet aanvragen of waarop een kluswijzer van toepassing is. Een kluswijzer geeft de kwaliteitseisen aan waaraan een verandering moet voldoen. 

Ik heb een aanvraag ingediend om iets aan mijn woning aan te passen of aan te brengen. Hoe behandelt Area deze aanvraag?

Area toetst of de aanvraag compleet is en of deze voldoet aan de voorwaarden en complexrichtlijnen. Je ontvangt binnen drie weken een reactie op je aanvraag.

Is het mogelijk dat Area mij de bouwtekening(en) van mijn woning toestuurt?

Dit is in sommige gevallen mogelijk. Neem hiervoor contact op met Area via het contactformulier. Onze bewonersadviseurs kunnen je hierover informeren.

Kan ik een vergoeding krijgen voor een verandering of verbouwing die ik zelf heb aangebracht?

Voor sommige veranderingen geven we een vergoeding. Voorwaarde is wel dat je vooraf schriftelijk toestemming hebt gevraagd én gekregen. Bekijk hiervoor ook onze algemene kluswijzer. Je leest hierin voor welke veranderingen je een vergoeding kan krijgen en waaraan je moet voldoen.

Mag ik zonwering of een zonnescherm plaatsen?

Meestal wel, maar vraag altijd vooraf toestemming aan Area. We controleren je aanvraag aan de complexrichtlijnen en schrijven eventueel een kleurvoorschrift voor. Je leest de voorwaarden ook in deze brochure: algemene kluswijzer.

Mag ik een vaatwasser plaatsen?

Voor het juiste antwoord moet je eerst goed de huidige situatie bekijken.

  • In sommige woningen zit er al een water- en rioolaansluiting en een elektra-aansluiting (op een aparte groep). Area plaatst namelijk bij een keukenrenovatie de vaatwasseraansluitingen in het gootsteenkastje.  
  • Zit deze aansluiting niet in de woning? Dan mag je deze zelf aanbrengen. Vraag toestemming hiervoor door het invullen van het aanvraagformulier
  • De keukenplint mag afgekort worden. Echter moet deze bij een mutatie wel terug geplaatst kunnen worden.
  • Lees de kluswijzer nr 12 op onze internet site. algemene kluswijzer

Mag ik een schotelantenne plaatsen?

In sommige situaties mag dat. Vraag vooraf altijd toestemming aan bij Area. Vul hiervoor het aanvraagformulier in.

Mag ik een buitenkraan plaatsen?

Dien hiervoor eerst een verzoek in bij Area via het aanvraagformulier.

Mag ik horren plaatsen?

Je mag zelf horren plaatsen. Dit hoef je verder niet bij Area te melden. 

Let op: in kunststof en aluminium kozijnen mag je niet boren!

Ik wil de muur tussen mijn woonkamer en keuken verwijderen. Mag ik dat doen?

Deze aanpassing moet je altijd eerst schriftelijk aanvragen. Dat kan met het aanvraagformulier. Er wordt onder andere bekeken of het constructief mogelijk is. Binnen drie weken ontvang je een reactie. 

Mag ik een kattenluik in de deur maken?

Helaas mag dat niet. Constateren wij bij mutatie dat er wel een gat in de deur zit of heeft gezeten, dan is het aan de huurder om een nieuwe deur te plaatsen.

Ik wil graag een bad plaatsen. Heb ik hiervoor toestemming nodig van Area?

Hiervoor dien je vooraf schriftelijk goedkeuring bij Area aan te vragen via een aanvraagformulier.
Kijk voor meer informatie in onze kluswijzer.

Meer vragen (9)