Contact
Vragen? Laat het ons weten

Inkomenstoets

Het grootste deel van onze sociale huurwoningen verhuren wij aan woningzoekenden met een inkomen onder de € 39.055,=. Daarom toetsen wij altijd jouw inkomen voordat wij een woning toewijzen. Daarvoor heb je een inkomensverklaring van de Belastingdienst nodig. Je vraagt deze gratis op bij de Belastingdienst 0800-0543 of digitaal via Mijn Belastingdienst. Ben je actief als woningzoekende? Vraag de verklaring dan alvast aan. Area hanteert deze inkomenseisen 2020.

Het is niet mogelijk om te reageren op een woning als je je inkomensverklaring niet toegevoegd hebt aan jouw inschrijving.

Veel gevraagd over Inkomenstoets

Wat zijn de inkomenseisen voor het huren van een sociale huurwoning?

Je kunt reageren op het aanbod sociale huurwoningen als je een (gezamenlijk) belastbaar jaarinkomen hebt van maximaal € 39.055,=. Je moet voldoen aan de inkomenseisen 2020 volgens het zogenaamde "passend toewijzen". 
Om middeninkomens met een inkomen vanaf € 39.055,= tot € 43.574,- beter te bedienen, mogen zij ook reageren op woningen met een kale huur vanaf € 697,79. 

Ik heb geen geldige inkomensverklaring van de Belastingdienst in mijn bezit. Hoe kan ik deze aanvragen?

Iedereen met een Burgerservicenummer (BSN) kan een inkomensverklaring van de Belastingdienst aanvragen, ongeacht de situatie. De Belastingdienst stuurt je altijd een inkomensverklaring toe.

Je vraagt een inkomensverklaring aan bij de Belastingdienst via 0800-0543 of digitaal via de website www.belastingdienst.nl. Hiervoor kun je inloggen met jouw DigiD. Zorg dat je jouw Burgerservicenummer bij de hand hebt. 

Indien je niet in het bezit bent van een actuele inkomensverklaring van de Belastingdienst, kun je niet reageren op het woningaanbod en kom je niet in aanmerking voor een woning.

Lukt het online opvragen niet goed, dan kun je deze handleiding meegeven of toesturen per mail.

Area accepteert nu alleen de inkomensverklaring van 2018. 

Mijn huidige inkomen is lager of hoger dan het inkomen op de inkomensverklaring van de Belastingdienst. Wat heeft dit voor gevolgen?

Is jouw huidig inkomen lager of hoger is ten opzichte van de inkomensverklaring van de Belastingdienst, dan voeg je in Mijn Huiz ook 3 recente loonstroken toe. Wij toetsen het inkomen op basis van de inkomensgegevens.

Let op: je voegt je 3 meest recente loonstroken toe. Woon je samen met een partner? Dan willen wij van je partner ook de 3 meest recente loonstroken ontvangen. De toewijzing kan enkel worden gedaan op basis van het inkomen van beide partners uit hetzelfde kalenderjaar. Het is dus niet mogelijk om voor meneer de inkomstenverklaring van het huidige jaar te nemen en van mevrouw de loonstroken van vorig jaar!

 

Ik heb een inkomen hoger dan de sociale huurprijsgrens, kom ik toch in aanmerking voor een sociale huurwoning?

Nee, om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen moet je voldoen aan de geldende inkomenseis bij de sociale huurwoning. Om middeninkomens met een inkomen vanaf € 39.055,= tot € 43.574,- beter te bedienen mogen zij wel reageren op een sociale huurwoning met een kale huur vanaf € 697,79.

Ik heb in het buitenland gewoond en heb geen geldige inkomensverklaring van de Belastingdienst. Wat nu?

Iedereen met een Burgerservicenummer kan een inkomensverklaring van de Belastingdienst aanvragen, ongeacht de situatie. De Belastingdienst stuurt je altijd een inkomensverklaring toe. Zij zullen dan waarschijnlijk een verklaring afgeven waarop staat vermeld dat het inkomen onbekend is. Indien je niet in het bezit bent van een actuele inkomensverklaring van de Belastingdienst kom je niet in aanmerking voor een woning en kun je niet reageren op het woningaanbod. Je vraagt een inkomensverklaring aan bij de Belastingdienst digitaal aan via www.belastingdienst.nl of via 0800-0543. Zorg dat je jouw Burgerservicenummer bij de hand hebt.

Wat als ik geen e-mail heb en woningzoekende ben?

Je kunt je alleen inschrijven als woingzoekende als je een e-mailadres invoert. Als je zelf geen e-mailadres hebt, vraag dan aan iemand die je vertrouwt, of hij/zij voor jou de e-mails wil ontvangen. Lukt dit niet, dan kun je aan onze bewonersadviseurs vragen om je te helpen met het aanmaken van een e-mailadres. In onze kantoren zijn altijd tijdens openingsuren computers beschikbaar.

Zijn er inkomenseisen voor een vrije sector huurwoning?

Ja, het inkomen ligt boven de € 39.055,=. We toetsen of de huurprijs betaalbaar is bij het inkomen.

Meer vragen (3)