Elektrische auto's

Meer informatie over elektrisch rijden.

Veel gevraagd over Elektrische auto's

Wanneer kunnen bewoners gebruik maken van de auto?

Bewoners van Uden kunnen de auto Van 18:00 uur tot de volgende morgen 8:00 uur en in het weekend gebruiken. 

Ik wil gebruik maken van de elektrische deelauto. Is een proefrit maken voor bewoners verplicht?

Ja een proefrit maken als inwoner van Uden is verplicht. We leggen graag de werking van de auto, de laadpaal en de app aan je uit. Je kunt je aanmelden via info@udenduurzaamopweg.nl. Dan nemen wij contact met je op.

Wat doe ik als toch stil kom te staan, of als ik de elektrische deelauto niet inkom?

Dan bel je het supportnummer van eCARSHARE.nl op 085 - 73 25 660

(24-7 beschikbaar met voicerespons). Zij hebben allerlei technische snufjes om de auto snel te openen, op afstand de motor te starten, een vastgelopen laadkabel vrij te maken etc. En ze helpen je verder met alle vraagstukken rondom het gebruik van de deelauto’s, dus als je even niet meer weet hoe de paal werkt, bel gerust!

Hoe vraag je een laadpaal aan voor het opladen van een elektrische auto ?

Parkeren op eigen parkeergelegenheid/oprit: 
Wanneer je parkeert op een eigen parkeergelegenheid, zoals je eigen oprit, dan kun je een eigen laadpaal of wallbox laten plaatsen.
De kosten zijn voor de bewoner en hiervoor moet je vooraf toestemming vragen aan Area Area.
Vul hiervoor het ZAV-formulier (Zelf aangebrachte Verandering) in.
Dit formulier kun je ingevuld mailen naar info@areawonen.nl

Wanneer je GEEN gelegenheid hebt om op eigen terrein (oprit)  de auto op te laden:
Moet de kabel over het trottoir of andere grond van de gemeente, dan kan dit niet, dan kun je een algemene laadpaal aanvragen.
Je kunt de laadpaal rechtstreeks aanvragen bij Nuon via de website van de Gemeente Maashorst.
Hier vind je ook het formulier om gratis een laadpas aan te vragen. De laadpas heb je nodig om de laadpunten te kunnen gebruiken. De laadpas van Nuon werkt op alle laadpunten.  

* Voorwaarden:

  • Je gebruikt of je gaat een elektrische auto gebruiken.
  • Je hebt niet de beschikking over een eigen terrein waar de auto geparkeerd kan worden en een eigen laadvoorziening kan  worden aangebracht.
  • Op een loopafstand van maximaal 300 meter bevindt zich nog geen andere laadpaal waar je kunt laden. 

Hoe kan ik zuinig rijden met de elektrische deelauto?

Er zijn een aantal factoren die het bereik beinvloeden:

  • Jouw rijstijl. Als je sportief rijdt en altijd 100/130 rijdt op de snelweg zul je 30% minder actieradius hebben dan wanneer je langzaam optrekt en maximaal 105 km rijdt.
  • De ECOstand of de ECO+stand gebruiken. Tussen de voorstoelen zit een knop om die standen te selecteren. Daarmee krijg je iets minder stroom (geen “gas”) uit het stroompedaal en werkt de airco iets minder hard, dat levert al gauw 10% meer kilometers.
  • Minder stroomverbruikers aan laten staan. De airco vraagt bijvoorbeeld zo’n 10% actieradius extra. Zet hem alleen aan als je nodig hebt, gebruik verder de ventilatiestand van de luchttoevoer.
  • Bij vorst de auto via de laadpaal opwarmen. Iedere accu levert minder stroom als hij bij temperaturen onder nul graden moet werken. In de auto is accuverwarming aanwezig, die de accu al op een goede bedrijfstemperatuur brengt voordat je rit aanvangt. Daar hoef je zelf niets aan te doen. Wel kan het interieur van de auto voor een rit opgewarmd worden. In de winter laten we de stroom uit de laadpaal de auto verwarmen, zodat om 8 uur ’s morgens een ontdooide en warme auto voor je klaar staat. Je hoeft dan niet meer de ruiten te krabben en hebt de airco niet zo hard nodig om de ruiten bij start van je rit schoon te krijgen.

Hoe moet ik laden?

Haal de oplaadkabel uit de achterbak. Hang deze aan de laadpaal en aan de auto. Pak de pas uit het dashboardkastje en houd hem tegen de paal. Als de groene lampen branden is het goed.

Als je gaat rijden dan pak je de pas weer en houd die tegen de paal. Dan kun je de stekker uit de paal en de auto halen.

Hoe reserveer ik zo’n auto?

Dat kan eenvoudig door in te loggen op mijn.goodmoovs.com of gebruik te maken van de app: android Goodmoovs  of de iOS Goodmoovs app. 
Het instellen van begin- en eindtijd kan op de minuut nauwkeurig. LET OP: reserveer niet te krap in verband met mogelijke uitloop van je afspraak.

Hoeveel kilometers kun je met zo’n auto rijden?

Op een volle accu haal je tussen de 220 en 300 kilometer. Het werkelijke bereik is sterk afhankelijk van je rijstijl. Als je altijd sportief optrekt en 130 km per uur rijdt is 220 kilometer je maximale bereik, als je wat meer tijd hebt om aan duurzaamheid te denken en bijvoorbeeld niet meer dan 105 km per uur rijdt en de ECO+ stand van de auto gebruikt, haal je zeker meer dan 250 kilometer. De airco en andere stroomgebruikers in de auto gebruiken dezelfde accu als de motor. Met andere woorden: als je bewust rijdt kom je zomaar 30% verder!

Mogen bewoners ook in de electrische auto’s rijden?

Ja, dit is voor iedereen toegangkelijk. Voor meer informatie kijk op www.udenduurzaamopweg.nl.

Moet de auto bij terugkomst in Uden aan de lader gekoppeld worden als de accu nog niet leeg is ?

Ja, de auto moet altijd met de lader verbonden worden. Ook op de plaats van bestemming van je dienstreis. Zie hiervoor de app met laadpunten, zoals NextCharge of Oplaadpalen.

Welke auto’s zijn er nog meer meegenomen bij de beoordeling?

Interne informatie. 

Wat kost zo’n BMW rijden per maand?

De leden van de   nemen kilometers af bij Uden duurzaam op weg.  Voor het rijden in een elektrische auto voor particulieren na kantoortijden zijn abbonementen beschikbaar. kijk hiervoor op www.udenduurzaamopweg.nl

Kan ik alleen met de smartphone een auto reserveren ?

Dat kan via de desktop of tablet via mijn.goodmoovs.com en download de app. De app kun je downloaden via de Android Goodmoovs app of de iOS Goodmoovs app. De auto moet met een smartphone geopend worden.

 

Hoe lang duurt het opladen van de auto?

Dat hangt af van het laadpunt waarbij je de auto oplaadt. Het kan aan een gewoon stopcontact (met de andere laadkabel uit de achterbak), dat duurt 8 uur (zeg maar een nachtje slapen). Aan een “gewone” laadpaal zoals bij het gemeentehuis plm 3,5 uur van helemaal leeg naar 96% vol. En aan een snellader (langs de snelwegen) in 20 minuten van helemaal leeg naar 80% vol.
De auto heeft een accu voor ruim 220 kilometer, terwijl de meeste ritten in de regio Uden niet zo lang zijn. En iedereen legt de auto aan de laadpaal bij terugkomst. Dus de auto is nooit helemaal leeg, of waarschijnlijker is dat hij bij start van jouw rit (bijna) vol is.