Een bijzonder renovatieproject Don Bosco: bespaard en nu bewoond

De voormalige lokalen van de Don Boscoschool in Veghel zijn door Area getransformeerd naar mooie appartementen voor 23 enthousiaste bewoners. Vrijdag 26 februari kregen de laatste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning.

Area kocht het pand in 2017 van de gemeente Meierijstad met als doel de lokalen om te bouwen tot appartementen. Hiermee werd een stukje van Veghels cultureel erfgoed gered van de sloophamer en kreeg het een goede nieuwe bestemming.
Het was voor sommige toekomstige bewoners een lang traject. Zij mochten namelijk vanaf het begin, de allereerste plannen, meedenken. En dan is drie, vier jaar erg lang.
Maar dat is niet alles. De manier waarop Area dit project heeft gerealiseerd maakt duidelijk waar zij voor staat.

Energierijk en levendige wijken
De appartementen zijn duurzaam en energiezuinig gebouwd. Ze zijn voorzien van een warmtepomp, volledig elektrisch en er liggen 115 zonnepanelen op het dak. Het comfort van de woning is hoog terwijl de woonlasten voor de bewoners laag blijven.

Circulair
De oude dakpannen zijn schoongemaakt en hergebruikt. En er is bij voorkeur gekozen voor milieuvriendelijke materialen. De balken die uit de bestaande kap kwamen, zijn opgekocht door een bedrijf gespecialiseerd in gebruikte bouwmaterialen.
Als aandenken van deze duurzame herontwikkeling is een van de ornamenten met een bijpassend gedicht in de centrale hal geplaatst. Het gedicht is geschreven door Rick Terwindt, stadsdichter van gemeente Meierijstad.

Wonen in het groen
Op verzoek van de toekomstige bewoners en omwonenden is de voormalige school niet naar achteren uitgebreid, maar is er een verdieping bovenop gebouwd. Hierdoor was het mogelijk om toch 23 appartementen te maken en konden de twee oude eiken achter de school blijven staan. Nu is er ook nog voldoende ruimte voor een parkje dat samen met de gemeente en wijkbewoners is ontwikkeld. In dit park wordt ook het hemelwater van de Don Bosco geïnfiltreerd.

Bewust beter samenwerken
Maar het meest bijzondere aan dit project is dat de huidige bewoners vanaf de tekentafel mee mochten denken over hoe ze willen wonen. Daarom zijn er op de begane grond twee appartementen rolstoeltoegankelijk gemaakt, waarbij de keuken is verlaagd en de badkamer aangepast. Ook is de buitendeur elektrisch en de brievenbus op rolstoelhoogte.

Loes Mamczijk, bewoonster en Ivo Ketelaars, projectleider Area onthulden het ornamentLoes Mamczijk, bewoonster en Ivo Ketelaars, projectmanager Area onthulden het ornament