Herontwikkeling en renovatie Hoevenseveld in Uden

Walravenstraat - Valkenburgstraat - Elisabethstraat

Huidige situatie Hoevenseveld Uden

Na een intensieve periode heeft Area, samen met de bewoners een overeenstemming bereikt over de herontwikkeling en renovatie van Hoevenseveld in Uden. In plaats van 22 woningen slopen worden er zes woningen gesloopt en 16 gerenoveerd. Op de plek van de zes sloopwoningen komen naar verwachting 25 nieuwe woningen.

Met de ideeën die er nu liggen voor dit gebied is Area heel tevreden. Het wordt een mooi gebied met veel groen, passend bij de bestaande woningen. Samen met de omwonenden gaat Area de plannen uitwerken.

Beschikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid
De overwegingen die Area in 2021 had om dit aantal woningen te slopen betrof een aantal wensen, kansen en behoeften.

  • Op de grote percelen konden veel meer woningen staan; grondgebonden woningen met mogelijk appartementen.
  • Area wilde meer diversiteit in de wijk: in woningen en doelgroepen en een meer open karakter met gezamenlijk groen.
  • De verwachte hoge kosten voor het renoveren van de woningen naar een gewenst label A.
  • En natuurlijk was er het cultuurhistorisch besef van de witte woningen: Wit Korea.

Mooi passend plan aansluitend bij bestaande woningen
Mogelijk nieuwe situatie Hoevenseveld UdenOm het cultuurhistorische beeld van de vrijstaande bungalows van Wit Korea op een verantwoorde manier te behouden is met de werkgroep het plan ontwikkeld om zes woningen te slopen en hiervoor 25 woningen terug te bouwen; 22 senioren woningen en drie eengezinswoningen met een eigen tuin en gezamenlijk groen.

De andere 16 woningen, acht eengezinswoningen en acht bungalows gaat Area ingrijpend renoveren. Alle woningen krijgen (betere) dak-, muur- en vloerisolatie, nieuwe kozijnen met HR++ glas en een warmtepomp. De benedenvloeren moeten worden vervangen om vloerverwarming te kunnen aanleggen. De badkamers worden waar nodig in overleg met de bewoners vergroot, verplaatst of verbeterd.

Planning
De voorlopige planning is dat Area eerst de 16 woningen gaat renoveren. Waarschijnlijk kan daarmee in de loop van 2025 gestart worden.

In tussentijd gaat Area ook, samen met omwonenden aan de slag met de nieuwbouwplannen. Pas als deze plannen klaar zijn, gaan we de woningen slopen. Area verwacht dat dit nog zo’n vier jaren zal duren.