Vandaag is het World Overshoot Day

Grafiek vanaf 1971 earth overshoot dayDit is géén feestdag, maar dit is de dag waarop we de aarde haar natuurlijke bronnen hebben opgebruikt en we ‘de reserves’ aanspreken. Deze reserves kan Moeder Natuur niet herstellen of hernieuwen, waardoor we simpelweg gezegd ons eigen leefklimaat vervuilen. Een beetje alsof je de wc niet meer kan doorspoelen, maar het toilet toch blijft gebruiken. In 1970 tastten we de aarde slechts 3 dagen aan in haar reserves, nu is dit dus al 157 dagen!

Overshoot Day in Nederland
Nederland heeft weinig natuurlijke bronnen, waardoor het logisch is dat wij snel in het rood komen te staan. In Nederland viel dit jaar de Overshoot day al op 12 april! Anders gezegd: als iedereen op Aarde zou leven als in Nederland, zouden 3,6 Aardes nodig zijn. Het betekent simpelweg dat de Nederlandse ecologische voetafdruk veel te groot is.

Area is hiervan bewust. Vanaf 2018 volgen we de principes van The Natural Step en sindsdien zetten we goede stappen. Enkele dagen geleden hebben we de Sustainable Development Goals omarmt en zetten we goede stappen met behulp van ons Koersplan, Circulariteitsbeleid en zetten we stappen in het voorkomen van hittestress.

Hierdoor dragen wij bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot, gaan we steeds meer emissievrij vervoer inzetten, voegen we groen toe in de woonomgeving en dragen we bij aan de circulaire economie.

Wat kun je zelf doen?
Heel veel mensen scheiden hun afval al op de juiste manier, maar het gaat niet alleen over Recyclen, Repareren of hergebruik (Reuse), maar ook over het maken van bewuste keuzen.
Denk ook aan Refuse (weigeren van materialen) en Rethink (heroverwegen) en Reduce.
Moet ik dit vervangen? En als ik moet vervangen kan dit dan met een goed materiaal?
Kan ik dit ook maken met minder materiaal en kan ik efficiënt gebruik maken van de materialen?

Allemaal acties die we zelf kunnen uitvoeren en waarmee we zelf kunnen bijdragen aan een circulaire economie.

Heb je een goed idee voor Area hoe we het gebruik van de natuurlijke bronnen kunnen verminderen? Laat het ons weten via ‘ik heb een tip’.

Overshootday 2023 per land