Huurprijsaanpassing, jaarlijks een lastige afweging

Woningcorporaties hebben de opgaven om voldoende betaalbare sociale huurwoningen te bouwen en de wijken leefbaar en veilig te houden. Daarbij vinden woningcorporaties betaalbaarheid voor de huurders heel belangrijk. De hoogte van de huurprijsaanpassing is en blijft daarom elk jaar een lastige afweging die ze telkens zorgvuldig en in afstemming met de bewonersraden maken.
Voor dit jaar betekent dat voor bijna alle huurders van Area een huurverhoging van 5,3 %. Dit is in lijn met alle andere corporaties in de regio. Dit is hoger dan de afgelopen jaren.

Uitzonderingen
Huurders van Area die niet in een sociale huurwoning wonen, maar in een vrije sector-woning, krijgen een verhoging van 5,5%. En huurders met een hoog inkomen, krijgen een verhoging van € 75,- per maand. Huurcontracten die dit jaar zijn ingegaan en huurprijzen van woningen met een slecht energielabel worden niet verhoogd.

Huuraanpassing volgt CAO’s
De overheid bepaalt hoeveel de huur mag stijgen. Sinds vorig jaar volgen de woningcorporaties hiervoor niet meer de inflatie, maar wordt gekeken naar de gemiddelde stijging van alle CAO’s in het voorafgaande jaar. Hierdoor is de verhoging vorig jaar relatief beperkt gebleven en was deze veel lager dan de inflatie. Ook is vorige jaar voor een groot deel (ongeveer 30 %) van de huurders de huur zelfs verlaagd.

Huur en leningen om te investeren
Huuropbrengsten zijn voor Area de belangrijkste bron van inkomsten. Ze doet er alles aan om dat geld zo goed mogelijk in te zetten. Hiermee verduurzaamt en bouwt Area zoveel mogelijk woningen. Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren zijn de kosten hiervan explosief gestegen. Ook wordt de inzet, samen met de gemeenten, politie en welzijn organisaties steeds meer nodig in de wijken om deze veilig en leefbaar te houden.
Een andere manier om te kunnen investeren is het lenen van geld. Dat is voor Area jaarlijks noodzakelijk. Ook dit is duurder geworden door de gestegen rente.

Hulp bij financiële problemen
Huurders die het zwaar hebben of krijgen, helpt Area graag. Hiervoor werkt ze ook intensief samen met de gemeenten Maashorst en Meierijstad.