Leefbaarheid | Ronald maakt gebruik van het leefbaarheidsbudget

‘Geslaagde leefbaarheidsactie in oude Boerenbondgebouw’Nadat in het oude Boerenbondgebouw, waar zich veertien appartementen bevinden, groot onderhoud was uitgevoerd, bleven er nog wensen van de bewoners over. Zoals het opknappen van de binnentuin en de bergingen. Met behulp van het leefbaarheidsbudget dat Area beschikbaar stelt, konden deze wensen, samen met de bewoners, worden uitgevoerd. In het appartementengebouw aan Bitswijk in Uden zijn de schouders er gezamenlijk ondergezet.

“Area vroeg via de mail of wij als bewoners wilden meedenken en meehelpen”, zegt Roland Martinez van der Sangen. Sinds vier jaar woont hij in een appartement op de bovenste verdieping. Vanuit zijn woonkamer kijkt hij uit op de binnentuin. Daar was een opknapbeurt hard nodig, vond hij. “Twee dames die hier wonen namen hiertoe het initiatief. Ik vond het wel leuk om mee te helpen. Met veel mensen die bij elkaar leven komt er wel het een en ander kijken om samen iets te doen. Daarvoor moet iemand de kar trekken.”

Opgeknapte bergingen
“Er wonen hier mensen van veel verschillende nationaliteiten. Iedereen heeft zijn eigen manier van doen. Je komt elkaar hier tegen in het trappenhuis of je ziet elkaar op de balkons. Dan maak ik wel eens een praatje. Of ik help eens iemand met het invullen van officiële papieren bijvoorbeeld.
Er werden hier veel spullen overal gestald. In de binnentuin, in de bergingen, overal stonden fietsen en oude meubels, van alles en nog wat door elkaar heen. Je wist nooit van wie de rommel was en waarom het er stond. Als één iemand daarmee begint dan stapelt zich dat op. Dat is niet prettig.”

Leefbaarheidsbudget
“Met het leefbaarheidsbudget kon dit aangepakt worden. Eén berging is nu volledig ingericht als fietsenstalling met stallingsrekken. De tweede berging wordt nu gebruikt als berging voor privé eigendommen. In deze berging hebben alle bewoners een eigen locker om spullen in op te slaan. Voorheen werden er nog wel eens spullen gestolen. Nu kunnen duurdere fietsen er goed gestald worden omdat ze met een ketting aan een hekwerk vastgezet kunnen worden. Dit geeft een veel veiliger gevoel. Zo is ook het binnenterrein beter verlicht, zijn er plantenbakken geplaatst en is een ontmoetingshoekje gerealiseerd.”

Samen verantwoordelijk
“Ook de papiercontainers zorgen ervoor dat er minder rommel rondzwerft. We hebben hier als bewoners een stuk gedeelde grond, daar zijn we samen verantwoordelijk voor. Het blijft nu netjes. Mede ook door de opruimactie die erna gehouden werd. Daarbij werden bewoners aangespoord om hun eigen rommel op te ruimen of eventueel te verkopen. Wat overbleef werd door Area opgehaald. Daarbij moest je dus zorgen dat wat je niet kwijt wilde een eigen plekje kreeg. Hierdoor is het nu behoorlijk opgeruimd. Dat is prettig.”

Leuk initiatief
“De leefbaarheidsactie is wat mij betreft heel prima verlopen. Op het kantoor bij Area hebben we een soort voorlichtingsbijeenkomst gehad. Daar werd met tekeningen uitgelegd wat de plannen waren. Via de mail werden we daarna goed op de hoogte gehouden. Er werd geluisterd naar onze wensen. Zij lieten vervolgens tijdig weten wanneer er dingen gingen gebeuren. Het is een leuk initiatief om samen met andere bewoners iets te doen. Men leert elkaar zo kennen. Dat is beter dan elkaar voorbijlopen in het trappenhuis. Dit project is voor mij precies genoeg. Het moet voor mij wel behapbaar zijn, niet teveel in één keer. Nu het voorjaar eraan komt en mensen weer meer gebruik gaan maken van hun balkon en van de gezamenlijke binnentuin, zullen we elkaar weer meer spreken. Dan kan de barbecue aan.”

Dit artikel verscheen ook in ons bewonersblad de Areander voorjaar 2023 

Heb jij een goed idee om mensen met elkaar te verbinden of draagt jouw idee bij aan de uitstraling of veiligheid van jouw buurt? Dat vinden wij fantastisch en we doen graag met je mee. Klik voor meer informatie over het leefbaarheidsbudget op deze knop.